14 d’octubre del 2009

AFUSELLAMENT DEL PRESIDENT


LLUÍS COMPANYS I JOVER
15 d'Octubre de 1940 .

Efectivament , com cada any, cal que recordem que fou el 15 d'octubre de 1940, al fossat del Castell de Montjuïc , quan les bales del piquet d'afusellament mataren qui fou president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys.

Els feixistes del règim franquista , guanyadors de la guerra civil, i ocupada ja Catalunya, dissenyaren i aconseguiren que Lluís Companys , aleshores President de la Generalitat exilat a França, fos localitzat , detingut i traslladat a Madrid.
Més tard, fou portat i empresonat al Castell de Montjuïc on amb una farsa de judici sumaríssim fou, com tantes d'altres persones republicanes, condemnat a mort i afusellat el 15 d'Octubre de 1940, avui fa 69 anys.
Matant el President de la Generalitat volien simbolitzar que , amb ell, aniquilaven l'esperança de llibertat de tot un poble.

Avui , a Catalunya , seran molts els actes i les ofrenes florals en memòria i record a Lluís Companys , i per extensió, a totes les persones que varen morir o sofrir a causa de la repressió del règim feixista, guanyador de la guerra civil 1936-1939.
A Sentmenat, l'ofrena floral a Lluís Companys tindrà lloc a la plaça Lluís Companys a 2/4 de 6 de la tarda.
Us convidem a participar-hi.
Pedra Santa -Sentmenat- 15 d'Octubre de 2009.

Informació complementària :