8 d’octubre del 2008

15 d'octubre de 1940


http://perearagones.wordpress.com/2008/10/01/la-dignitat-de-companys/

Avui , per recordar la figura del qui fou President de la Generalitat de Catalunya, reproduïm aquest escrit del bloc de Pere Aragonés :


" La dignitat de Companys

Lluís Companys fou l’únic president d’un país europeu que morí afusellat en el període conflictiu de 1939-1945.

Companys fou assassinat no pel què havia fet o deixat de fer, sinó per qui era: president de la Generalitat de Catalunya.

Avui, gairebé 68 anys després, encara esperem d’Espanya no només l’anul·lació de la farsa de consell de guerra a què fou sotmès, sinó una petició explícita de perdó per part del govern espanyol de Zapatero, com a continuador legal – en no haver-hi hagut ruptura sinó reforma i transició- del règim que assassinà Companys.


La mort del president Companys, a més, és el paradigma de com s’han resolt les ferides obertes durant la guerra del 1936 al 1939 i de la repressió franquista posterior.

El sistema polític i judicial espanyol manté en la condició de culpables els milers de persones que foren afusellats acusats de delictes polítics, només per haver dirigit o militat en organitzacions republicanes, sindicals, d’esquerres o catalanistes.

La llei de la memòria històrica, tal i com finalment es va aprovar al Congrés de Diputats, no afavoreix l’anul·lació de judicis com al que fou sotmès el president Companys sinó que només ofereix l’expedició d’un certificat de reparació per part del ministre de Justícia, amb el que es manté la condició de culpabilitat de les persones represaliades.


Per més inri, veiem com els governs de França i Alemanya, per via dels seus cònsols a Barcelona, homenatgen Companys i es retracten de la col·laboració en la mort de Companys dels seus governs de l’època, mentre que a Espanya el govern de Zapatero incompleix el compromís d’anular el judici que el portà a lamort, com a nova mostra que el republicanisme exhibit per Zapatero és simple màrqueting per mantenir la tensió amb la dreta nacionalista del PP.


En un moment en què les tensions entre les institucions catalanes i el govern espanyol és més alta que mai a causa de l’incompliment de l’estatut d’autonomia, cal recordar la figura de Companys com el president que, amb encerts i errors, dirigí Catalunya durant temps difícils i conflictius.

Per sobre de tot, mantingué la dignitat com a president de la Generalitat i com home fidel als seus ideals i al seu país. Prenem-ne nota.
(Article publicat a Crònica el 30/09/2008 "

Us recomanem aquest vídeo per saber-ne + ,de Lluís Companys :

http://video.google.es/videoplay?docid=-2653433985650273251&hl=ca

A Sentmenat, com ja és tradició, se celebra un acte polític el propi dia 15 d'octubre, dimecres a dos quarts de sis de la tarda, consistent en una ofrena floral a LLuís Companys amb els corresponents parlaments, tancant l'acte el cant dels Segadors.

Animo tots els sentmenatencs i totes les sentmenatenques a participar en aquest acte, breu i senzill ,però carregat d'una gran significació i importància pel fet de signficar que el nostre poble recorda amb estima i afecte les persones que han perdut la seva vida , precisament, per representar el nostre país,la nostra nació : Catalunya.

VENIU A LA PLAÇA. ENS HI TROBAREM .

****************************************

DIMECRES , DIA 15 , A DOS QUARTS DE SIS

A LA PLAÇA LLUÍS COMPANYS

OFRENA FLORAL A LLUÍS COMPANYS

***************************************

Pedra Santa -Sentmenat- 8 d'octubre de 2008