29 d’octubre del 2011

LA CASTANYADA

S'acaba el mes d'octubre i com cada any, per vigílies de tot Sants , celebrem la tradicional festa de la Castanyada.
Castanyes, panallets i moniatos, conjuntament amb el moscatell o beguda similar són els ingredients que van associats a la festa de la Castanyada.


A nivell de carrer, abans, les castanyeres arressarades en algun xamfrà , amb tots els aparells de torrefacció , les castanyes i els moniatos, conjuntament amb tradicionals paparines de paper de diari, ens oferien els seus productes , que en temps de major fred, anava d'allò més bé.




Avui, en dia és la jovenalla estudiantil qui ens ofereix els seus productes, a manera de castanyera mòbil car persegueixen la possible clientela per tot arreu . Els viatges de fi de curs són l'element de destinació de tanta activitat castanyera.

" La festa tradicional catalana de la castanyada té els seus origens en una antiga festa ritual funerària (igual que la festa de les bruixes que celebren als països anglosexons, anomedana halloween, potser us sonarà…). Sembla que el costum de menjar castanyes torrades, moniatos i panellets (alimenst altament energètics) prové del fet que durant la nit de tots Sants (vigília del dia dels morts) es tocava a mort fins a altes hores de la mainada i amics dels campaners els hi donaven un cop de mà, tots plegats menjaven aquests aliments per no defallir."





http://www.vilaweb.cat/www/diariescola/noticia?id=3943263


CELEBREM LA CASTANYADA,


Festa tradicional popular catalana que és molt celebrada a les escoles de Sentmenat , amb la participació de les associacions de pares i mares . Destaca, també, la castanyada de l'escola bressol Sentmenuts.
Pedra Santa -Sentmenat- 29 d'octubre de 2011.