21 d’octubre del 2010

PER TOTS SANTS, LA CASTANYADA

La castanyera era una figura tradicional, per aquestes contrades, quan arribava totssants.

Avui, encara hi ha grups d'estudiants, nois i noies- o associacions de tot tipus del veïnat que conserven aquesta tradició tan arrelada que permet, abans de la diada dels difunts, als primers, sortir a vendre castanyes i boniatos per les places o cantonades del poble que ajudi a subvencionar alguna activitat de final de curs i, als altres, els hi permet fer pràctiques de cuina amb uns primers panellets o la torrada de les castanyes amb la cuita de boniatos, en companyia de familiars i amistats.

La pràctica dels menjars típics de LA CASTANYADA , castanyes, panallets i boniatos, solen acompanyar-se amb un bon got de moscatell , de vi ranci o de similars.

Últimament , també s'aprofita la castanyada per fer tota mena d'activitats culturals , aixoplugades sota la tradició de la CASTANYADA però que ens permeten des d'un festival de Rock com la Castanyada Rock de Piera

http://www.espurnadepiera.cat/
...... fins a tota mena de ballaruques i activitats molt variades.

Nosaltres, no enyorem pas altres celebracions que es posen de moda en aquesta diada perquè , respectant la pluralitat de costums, pensem que una festa com la CASTANYADA adaptada al segle XXI val, encara molt, la pena tant de conservar-la com de celebrar-la.

BONA CASTANYADA 2010.

Poden fer-vos gràcia aquests enllaços adjunts.

Són de la Castanyada:
http://www.xtec.cat/~ccols/quevapa/castanyada/castanyada.htm

http://www.sortirambnens.com/index.php/fires-i-festes/festivitats-tradicionals/327-la-castanyada-tot-sants.html

http://www.laketania.com/festes/totssants/default.htm

Pedra Santa -Sentmenat- 22/10/2010

1 comentari:

zoilolobo ha dit...

Los primeros años en Cataluña solía detenerme en alguna esquina de la Barcelona de entonces para comprar alguna "paperina" de castañas bien calentitas. Viniendo de Canarias tardé algún tiempo en aclimatarme. Las castañas me ayudaron bastante.
Zoilo López