27 de desembre de 2009

HEU FET UN PESSEBRE ?

Pessebre de la Casa de la Vila
************************************************
Cada època de l'any porta els seus costums.

Un dels costums més arrelats a la nostra cultura, inserta en la tradició del cristianisme, és la celebració del Nadal.

Són moltes les tradicions que es poden recordar , difondre o practicar en aquestes diades de Nadal . Nosaltres, emperò volem, solament ara, comentar i resaltar un costum, cada vegada més oblidat, com és la de fer el pessebre.

Qui no recorda el procés de preparació i de realització del pessebre al menjador o al rebedor de casa nostra ?

Una taula a mida o una fusta, allargada i apropiada ,suportada amb el cavallets , el paper blau que servia per tapar els baixos i també per fer el cel, la molsa, la farina, les figuretes , el paper de plata, una mica de sorra, un troç de mirall trencat, paper de color , trossos de sac , troncs de llenya , cables de llums, unes bombetes petites, eren , entre d'altres, els materials suficients per viure un dels millors moments del Nadal com era la preparació i la realització del pessebre.

Tot el procés de creació , cobrir les muntanyes amb molsa i després enfarinar-les, la confecció de les estrelles, del camí dels pastors i dels reis mags, de l'aigua del rierol, confeccionat amb paper de plata , posar les cabanes dels pastors i les figuretes del bestiar, dels pastors, de les ovelles, de les oques al petit bassal,dels reis amb els seus camells , de la cova amb Sant Josep, la Verge Maria , el nen Jesús , el bou i la mula i per sobre l'Àngel anunciador, era un dels moments més feliços del Nadal per a un infant.

Recordo que el tema de posar llum als troncs de llenya dels pastors perquè semblés foc, era tasca reservada a la gent gran , perquè es veia, gairebé com a màgia de la bona perquè la intermitència de la bombeta simulava un foc real.

També recordo que hi havia un pessebre d'un veí que tenia una nòria que girava amb aigua de veritat.

Al nostre pessebre , no hi faltava pas el caganer. Això sí en un racó ben discret.

Un cop acabat i inaugurat el pessebre, ja sabíem que era Nadal.


Si voleu, podeu fer un pessebre virtual :

http://www.antaviana.com/pessebre/

http://www.youtube.com/watch?v=P5GfAZBrQb8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=UECBtWLpAyI

BONES FESTES

Pedra Santa -Sentmenat- 27/12/2009